Böter på miljontals kronor är inget nytt för IT-företag. Det verkar inte heller stoppa dem från att bryta mot lagen – vilket gör det ryska domstolsbeslutet att bötfälla Facebook på 3000 rubel, respektive 430 kronor, ännu mer förundrande. Boten kom i samband med att Facebook ej följer Rysslands lagar för datalagring, vilka kräver att ryska användares information som finns på servrar i landet lagras.

 

Facebook motstår datalagring

Boten är den lägsta möjliga för att bryta mot datalagringslagen. Men, till och med den största bötessumman skulle endast kosta Facebook 720 kronor. Den faktiska lagen tillkom i slutet av 2015 och kräver att alla företag, internationella och inhemska, som hanterar rysk persondata måste lagra denna i landet. För att jämföra blev Facebook bötfällda 500 000 pund efter Cambridge Analytica-skandalen varpå Google blev bötfällda för 1,5 miljoner euro i mars.

Lagen verkställs sällan, men Facebook kom inte undan; under fredagen sattes den i verket, utan någon representant från företaget medverkande. Facebook har kommenterat, som ett direkt svar mot domen, att deras användardata inte är segmenterad beroende på geografiska principer.

I april blev också Twitter bötfällda på samma summa för ett liknande lagbrott. Hur som helst motstår båda företagen fortfarande lagen. Även om bötessumman kan verka liten kan mer stå på spel – Det sociala nätverket Linkedin blev helt blockerat i Ryssland efter liknande lagbrott och har varit detta sedan 2016.

 

Av Max Kardos, CYPRO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *