Select Page

En irländsk medborgare som agerade forumadministratör för den numer stängda darknetmarknaden Silk Road har erkänt sig skyldigt till droghandelsbrott. Domen för Gary Davis, eller “Libertas” som han kallades online, föll nyligen i federal domstol, där han riskerar upp till 20 års fängelse.

 

Silk Roads fall

Orden Silk Road bör vara bekanta för dem flesta, även om du inte intresserar dig av IT. Den tidigare massivt populära marknadssidan på det så kallade darknet var aktiv mellan 2011 och 2013. Genom den kunde köpare komma åt vapen, droger, förfalskningar och andra olagliga varor. Marknadsplatsen stängdes i 2013 efter FBI arresterade dess grundare, Ross “Dread Pirate Roberts” Ulbricht, som nu är dömd till livstids fängelse.

Det är estimerat av USA:s justitiedepartement att hundratals kilo illegala droger såldes genom sidan med flera miljoner dollar tvättade genom dessa försäljningar. Sidan genererade även mycket pengar för Ulbricht genom provision, vilket klargjordes då FBI beslagtog Bitcoin till ett värde av då ungefär 300 miljoner kronor i samband med gripandet.

 

Administratör kan få 20 års fängelse

Medan Ulbricht tjänade mängder genom Silk Road var Davis roll inte lika glamorös. Under sin tid där svarade han på kundfrågor, skötte försäljningssupport, löste tvister mellan kunder samt upprätthöll marknadsplatsens regler. Davis höll även Ulbricht och andra administratörer uppdaterade och blev även betald för sitt jobb. Detta pågick under flera månader, enligt det amerikanska justitiedepartementet.

Administratörsrollen är dock inte det som Davis står inför rätta för. I fredags klargjorde amerikanska åklagare att Davis erkänt sig skyldig av planerad distribution av narkotika – En dom som kan leda till upp till 20 år i fängelse i USA. Davis blev arresterad i Irland 2014 efter åtal i USA under 2013. Han försökte undkomma utlämningen till USA, men blev oavsett utlämnad nästa år. Hans dom förväntas säkerställas den 17 januari 2019.

“Silk Road var en hemlig marknadsplats för olagliga droger, hackingtjänster och en hel mängd annan kriminell aktivitet. Gary Davis fungerande som en administratör som hjälpte driva Silk Road, vilket han erkände idag. Hans arrest, utlämning från Irland och dom bör skicka ett tydligt meddelande: den påstådda anonymiteten på dark web är inte en sköld från lagen“, sade amerikanska advokaten Geoffrey S. Berman.