Israels försvarsmakt säger sig ha neutraliserat en pågående cyberattack genom att bomba en lägenhet, från vilken attacken ska ha kommit ifrån. Cyberattacken ska ha utförts av Hamas, för vilka lägenheten i Gazaremsan ska ha agerat högkvarter för hacking-operationer.

 

Huvudkvarter för hacking-operationer mål för Israeliska drönare

Lägenheten i Gazaremsan, vilken förstördes av Israeliska drönare, ska ha varit huvudkvarter för Hamas hacking-operationer. I ett inlägg på Twitter beskriver Israels försvarsmakt bombningen.

” .. Vi förhindrade en cyberoffensiv från Hamas mot Israeliska mål. Efter vår framgångsrika cyberskyddsoperation riktade vi in oss på en byggnad vilken Hamas arbetar utifrån. HamasCyberHQ.exe har tagits bort.”

Den Israeliska försvarsmakten har inte delgett någon information om den försökta cyberattacken. Detta med motivationen att det skulle avslöja landets kapabilitet. Målet med attacken avslöjades inte heller, mer än att den siktade på att störa livsstilen för israeliska medborgare. Enligt Judah Ari Gross, för tidningen Times of Israel, sade befälhavaren för Israels cyberdivison följande rörande attacken.

“Vi var hela tiden ett steg före dem. Så fort de försökte göra något så misslyckades dem .. Detta var en av de första gångerna Israel var tvungna att avvärja en cyberattack samtidigt som ett fysiskt slag pågick.”

 

En ny typ av krigföring

Israels svar på Hamas försökta cyberattack är en vändpunkt i modern krigföring, då en militär aktion valdes istället för att “hacka tillbaks”. Gensvar av denna typ har tidigare skett, bland annat av USA i 2015, då två ISIS-hackare ska ha oskadliggjorts. Detta är dock första gången en fysisk attack skett som ett direkt svar på ett pågående angrepp, utan flera månaders planering bakom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *