Ansiktsigenkänningen i våra mobiltelefoner fick ett bakslag när en undersökning gjord av Forbes visad att allt som krävs för att lura den är ett 3D-printat huvud. Toppmoderna mobiltelefoner testades (och lurades): bland annat Samsung S9 och OnePlus 6 – Endast iPhone X lät sig inte luras.

 

3D-printat huvud lurar flaggskepsmobiler

Idag hör det till vanligheterna med mobiler som inte kräver mer för upplåsning än en snabb blick. Det är just “hur” denna upplåsningen sker som varierar från modell till modell – Och vissa sätt är helt enkelt säkrare än andra. Säkerheten hos just ansiktsigenkänning är den teknologi som Forbes reporter Thomas Brewster ställer på prov.

Med hjälp av en uppsättning av 50 kameror och en 3D-skrivare kunde Brewster skapa en skalenlig modell av sitt eget huvud – För endast 300 pund. Modellen testades därefter mot en serie av toppmoderna mobiler: För Android, LG G7 ThinQ, Samsung S9, Samsung Note 8 och OnePlus 6 samt en iPhone X för Apple. Endast den sistnämnda har specifik hårdvara för ansiktsigenkänning, något som kan ha påverkat resultaten.

 

Sämre resultat för Android

För att testa plasthuvudet användes det för att låsa upp mobilerna, vilket till slutmålade en osäker bild av Android-enheterna: Alla släppte igenom det falska ansiktet. Det enda som skiljde sig mellan modellerna var tiden det tog för upplåsningen att ske. Den enda mobilen som klarade sig i testet var också den enda utan Android: Apples iPhone X.

Bör man då vara orolig för att använda tekniken? Inte nödvändigtvis. Det är viktigt att tänka på användningsområdet: Ansiktsigenkänning bör t.ex. inte användas för att verifiera betalningar. Istället kan det ses som swipe-to-unlock funktionen: En smidig genväg som inte innebär någon större säkerhetsrisk. För mer mobilsäkerhetsnyheter, se bland annat Android-trojanen GPlayed.

 

Av Max Kardos, CYPRO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *