Lagom till jul beslagtog FBI 15 DDoS-uthyrningstjänster. Tjänsterna möjliggjorde enorma Distributed Denial-of-Service attacker och krävde ingen vidare teknisk kunskap för att användas. Julen som period har historiskt plågats av DDoS-attacker och beslaget anses därför särskilt viktigt. Tre operatörer av tjänsterna har gripits.

 

Vad är en DDoS-uthyrningstjänst?

DDoS-uthyrningstjänster, vilka också kallas booters eller stressers, gör stora mängder traffik från flertalet infekterade enheter tillgängliga för alla – Även för de användare helt utan teknisk kunskap. Med sådana attacker kan websidor eller tjänster bli utslagna och leda till stora förluster.

“DDoS-uthyrningstjänster som dessa innebär ett signifikant nationellt hot”, sade advokaten Bryan Schroder. “Koordinerade utredningar och åtal som dessa demonstrerar vikten av sammarbete mellan distrikt och koordination med partners i den publika sektorn.”

Julen som period innebär historiskt flera DDoS-attacker, något som mängden lättillgängliga booter-tjänster bidrar till. Det är inte bara websidor och företag som blir lidande: Privatpersoner och spelservrar är också vanliga mål. Även om legitima stresstest genom booters existerar–Bland annat för att testa IT-infrastruktur–Är det många som använder dem med ett helt annat uppsåt.

 

FBI-beslag leder till gripande

Beslaget innebar att 15 domäner togs över av FBI, bland annat critical-boot.com, downthem.org, bullstresser.net och quantumstress.net. Utöver domänerna greps också tre personer. Bland dessa finns 23-åriga David Bukoski som greps för sin inblandning i Quantum Stresser: En av de mer långvariga booter-tjänsterna med över 80 000 kunder.

Detta beslag är ett i en rad av åtgärder utförda av brottsbekämpande regeringsorgan. Tidigare i år togs tjänsten webstresser.org ner, vilken åklagare menar användes vid över 6 miljoner attacker. För mer information rörande DDoS-attacker se Memcached – Den rekordbrytande attacken mot versionshanteringstjänsten Github

One thought on “FBI beslagtog 15 DDoS-uthyrningstjänster – 3 operatörer gripna

  1. Pingback: Europol på jakt efter användare av DDoS-uthyrningstjänster | CYPRO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *