Kryptovalutor till ett värde av 1,7 miljarder SEK gick förlorade från Kanadas största bitcoinhandel, QuadrigaCX. De förlorade valutorna förvarades i en offline-plånbok, så kallad cold storage, för att öka säkerheten. Men när VD:n Gerald Cotton oförväntat gick bort visade det sig att han hade det enda lösenordet. Cottons änka Jennifer Robertson försöker nu få tillbaka pengarna åt sidans användare – Utan någon framgång.

 

Kryptovaluta för miljarder förlorade efter dödsfall

Kryptovaluta för 1,7 miljarder SEK gick förlorade från Kanadas största bitcoinhandel QuadrigaCX. Detta visar en affidavit från förra månaden, erhållen av Coindesk. Totalt rör det sig om 1,7 miljarder värt av Bitcoin, Bitcoin Cash SV, Bitcoin Gold, Litecoin och Ethereum – Alla välanvända kryptovalutor.

Det hela började med att QuadrigaCXs grundare Gerry Cotten valde att förvara kunders valutor på en offline-plånbok, så kallad cold storage. Då kryptohandlare ofta utsätts för hacker-attacker är det viktigt att förvara valuta utom räckhåll. Men efter Cottens död i Indien, orsakad av Chrons sjukdom enligt tidigare affidavit, uppstod problem.

Det visade sig att endast Cotten hade lösenordet till plånboken. Vanligtvis finns infrastruktur hos kryptohandlare som möjliggör uttag ifall det värsta händer. Detta fanns inte hos QuadrigaCX. Cottens änka, Jennifer Robertson, försöker nu få tillbaks valutorna. Cottens dator har genomsökts och en konsult har anställts för att knäcka plånbokens lösenordet. En analys av Cottens beteende online har också gjorts för att gissa lösenordet – Allt utan framgång. Endast en liten summa av 2,6 miljoner SEK finns enligt Robertson tillgängligt, vilket inte räcker för att betala de uttag som nu försöker göras.

 

Misstankar om bluff

Vissa användare och forskare har tvivlat på valutahandelns påstående och hävdar istället att det rör sig om en bluff: QuadrigaCX hade aldrig så mycket valuta och ljuger om deras cold storage-reserv. Istället rör det sig om ett försök att ta sig ur med pengarna själv. Detta påstår Crypto Medication, en forskare och dataanalytiker.

“Mängden bitcoin i QuadrigaCX:s förvar är väsentligen mindre än vad som rapporterades i Jennifer Robertsons affidavit”, sade forskaren i ett inlägg.

Andra menar att kryptovalutor flyttats efter VDns död, samt att suspekta omständigheter skett kring just dennes död.

“Vi har tusentals plånboksadresser kända för att tillhöra QuadrigaCX och undersöker den bisarra och ärligen otroliga historian om grundarens död och förlorade lösenord”, sade Jesse Powell, VD för kryptohandelstjänsten Kraken åt CNN.

Det är ännu omöjligt att säga exakt vad som har skett. Ärendet rör sig i den Kanadensiska rätten och är därför skyddat. För mer krypto-relaterade nyheter, se den kryptogrävande masken som sprider sig över Android-enheter.

 

Av Max Kardos, CYPRO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *