Har du beställt DDoS-attacker den närmaste tiden? Då kan du vara i trubbel. Europol har nämligen bekräftat att dom kommer jaga flera hundra kunder av den numer stängda webstresser.org och flera andra DDoS-uthyrningstjänster – Vilka bidrog till miljontals attacker mot bland annat banker och statliga institutioner.

 

Nedstängningen av Webstresser.org

Tidigare i år togs en av världens största DDoS-uthyrningstjänster ner. Dessa tjänster kallas även booters eller stressers och gör det möjligt att frigöra enorma mängder trafik från hackade servrar – För så lite som 170 kronor i månaden. Tjänsten som togs ner kallades Webstresser.org och var enligt Europol en av världens största marknader för DDoS-tjänster: Över 4 miljoner attacker släpptes lösa via sidan med 151 000 registrerade användare.

 

På jakt efter både användare och skapare

Nu är dock tjänstens användare i riskzonen. I ett pressmeddelande tillkännagav Europol att polisinstitutioner världen över nu får tillgång till stora mängder information om alla Webstresser.org:s användare – Data polisen inte kan vänta med att använda.

I Storbritannien har flertalet användare fått både polisbesök och elektronik beslagtaget, med andra operationer utförda och pågående mot kriminella rörande DDoS-brott. Även i Nederländerna har åtgärder tagits mot användarna av DDoS-tjänster.

Det visas tydligt att polisen inte längre bara fokuserar på skaparna av DDoS-tjänster, ett påstående stött av FBI. “Whether you launch the DDoS attack or hire a DDoS service to do it for you, the FBI considers it criminal activity”, sade FBI:s byråchef Matthew Gorham i december.

För mer information rörande DDoS-attacker, se artikeln om de 15 DDoS-uthyrningstjänsterna beslagtagna av FBI.

 

Av Max Kardos, CYPRO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *